Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın öncülüğünde ve Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Dil Kurumu’nun işbirliğiyle hazırlanan Türk İşaret Dili Sözlüğü çalışmalar tamamlanarak Türkiye’nin ilk resmi Türk İşaret Dili Sözlüğü kullanıcılara sunuldu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin’in 2011’in son aylarında ÖMSS ile birlikte müjdesini verdiği bir diğer çalışma da başarıya ulaştı.
Ülkemizde yaşayan işitme engellilerin hayatına kolaylık getirmek amacıyla 2007 yılında Türkiye’de bir ilk olan Türk İşaret Dili Tercümanları kadrosunu açarak 81 ile 81 tercüman projesini başlatan ve bu konudaki çalışmalarına hız kazandıran Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yeni bir ilke daha imza attı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın öncülüğünde ve Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Dil Kurumu’nun işbirliğiyle sürdürülen ve işitme engelli bireylerin birbirleri, aileleri ve çevreleriyle daha rahat ve anlaşılabilir iletişim kurabilmeleri için tasarlanan Türk İşaret Dili Sözlüğü çalışmaları tamamlanarak kamuoyuna sunuldu.
Farklı derecelerde işitme engeli olan bireylerin kendi aralarında ve çevreleriyle olan iletişimlerini sağlamak amacıyla konuşma dilinden farklı, belli bir sistem içinde el ve vücut hareketleri ile mimiklerle ifade edilen görsel bir dil olan işaret dilinin eğitim ve öğretimi alanındaki yetersizliği gidermek amacıyla sürdürülen çalışmalar, bu alanda deneyimli eğitimcilerden bir komisyon kurularak başlanmıştı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle sürdürülen çalışmalar sonucunda, içerisinde 1870 işaret bulunan Türkiye’nin ilk resmi Türk İşaret Dili Sözlüğü hazırlandı.
Türk İşaret Dili Sözlüğü’nün oluşturulma aşamasında günlük konuşmalarda yoğun kullanılan kelimeler özenle seçilerek, farklı okul ve kurumlardan işaret dili hakkında görüşler ve yorumlar alınarak, çalışmaya eklendi. Her kelimenin işaretini anlatan bir veya birkaç resim, elin ayrıntıları ve işaretin sözel anlatımının bulunduğu Türk İşaret Dili Sözlüğü’nde kelimenin/cümlenin anlatımında öncelikle işaretin nerede yapılması gerektiği (yüz hizasında gibi), elin şekli (sağ el işaret parmağı açık, diğer parmaklar kapalı gibi), ardından nasıl hareket ettirilmesi gerektiği detaylı bir şekilde anlatıldı.
İşitme Engeliler arasında bir dil birliği sağlamak ve iletişimi kolaylaştırıp, yaygınlaştırmak amacıyla hazırlanan sözlük; her bir kavramın işaretini, açıklamasını, resmini ve el şekillerini beraber ifade edecek biçimde hazırlandı. İşitenlerin ve işitme engellilerin kolayca öğrenimini sağlayacak bir yöntemle hazırlanan Türk İşaret Dili Sözlüğü gelişmeye ve geliştirilmeye açık bir biçimde tasarlandı.
Türk İşaret Dili Sözlüğü, ilgililerin ve kullanıcıların görüş, eleştiri ve ihtiyaçları doğrultusunda yenilenmeye açık bir biçimde kullanıcıların hizmetine sunuldu.
Özürlülerin hayatını kolaylaştırmak ve sosyal hayata katılımını arttırmak amacıyla geliştirilen projelere öncülük eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu yoldaki çalışmalarına bir yenisini daha eklemiş oldu.