Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında bugün toplanıyor.
Memurun kaderini etkileyecek bu kritik toplantıya, Memur- Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in yanı sıra hizmet kollarında yetkili sendikaların genel başkanlarının katılması bekleniyor.
TOPLANTIDA NELER KONUŞULACAK?
Toplantıda, toplu sözleşme görüşmelerinde gündeme getirilen ve çözümü daha sonraya bırakılan 4/C kapsamındaki geçici personelin kadroya atanması, kamudaki yükseköğretim mezunu işçilerin durumu, KİT’lerdeki sözleşmelilerin yıllık izinlerinin ertesi yıla devredilmesi, KİT’lerdeki temel ücret gruplarının yeniden düzenlenmesi ve fiili hizmet zammı süresi gibi konular ele alınacak.
İŞTE ÖNGÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER
Toplantıda, son dönemde sıkça gündeme gelen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılması öngörülen değişiklikler de görüşülecek.
Bu görüşmeler neticesinde nelerin değişip değişmeyeceği şekillenecekken bu değişiklikten en çok engelli memur adaylarının sevineceğini düşünüyoruz.
Bilindiği gibi, Kamu idarelerinde 657 sayılı Kanunun “Engelli personel çalıştırma yükümlülüğü” başlığını taşıyan 53’ncü maddesine göre kurum ve kuruluşlar 657 sayılı Kanuna göre çalıştırdıkları personele ait kadroların % 3’ü oranında engelli çalıştırmak zorundadır.
Engelliler “Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik” uyarınca sınavla memuriyete alınmaktadırlar.
Devlet Personel Başkanlığının Kasım 2015 tarihli verilerine göre, Mevcut memur sayısı 2.099.838; kullanılabilecek engelli kontenjanı 63.207; çalışan engelli sayısı 40.656; açık engelli kontenjanı 22.553’tir.
Bu bilgilerden, engelli memur istihdamı konusunda asıl sıkıntının mevcut kontenjanların doldurulmamasının olduğu anlaşılmaktadır.
Tamda bu noktada engellilersitesi.com olarak Kamu kurum ve kuruluşlarında engelli çalıştırma oranının %3’den en az %5’e çıkarılmasını gerektiğini düşünüyoruz.
Bu artış engelli vatandaşlarımıza kamu kurum ve kuruluşlarında, yeterli olmasa da, daha fazla istihdam imkanı yaratacaktır.
meydan boş atın bakalım laf üreteceğinize denetim yapıp kontrol edin her yere verilmesi gereken asgari ücret veriliyormu çalıştırılması gereken engelli çalıştırılıyormu oturduğunuz yerden yok şunu yaptık yok bunu yaptık sıkı denetim uygulayın her yere memurlarınız denetim yapılacak veya şikayet edilen yerlere gitmeden önce telefon ediliyor şikayet var hakkınızda biz geliyoruz diye ve herkes çalışması gerektiği için yenen hakkını savunamıyor vurun mazluma bakalım