MEB, aile birliği mazeretine bağlı tayinlerde, taleplerin yüzde 75’ini sağlayabildi. Nakli çıkmayan öğretmenler ne yapabilir?
MEB, eş durumu tayinlerinde, başvuruda bulunan 26 bin öğretmenin talebinin yüzde 75’ini karşılayabildi.
Dün yayınlamış olduğumuz haber sonrasında Bakanlıkla bir görüşme gerçekleştirdik.
Bakanlık yetkilileri, 2015 yaz dönemi tayinlerinde il/ilçe emri uygulamasının 1.400 kişiyi, 2016 Şubat tayinlerinde ise 800 kişiyi kapsadığını belirterek, “Ancak şuan ortaya çıkan durum geçmiş sayısal verilerinin çok çok üzerindedir. Şuan 6 bini aşkın öğretmen için naklen gidilmek istenen yerde boş uygun normumuz bulunmamaktadır. Öğretmenleri ihtiyaç olmamasına rağmen il/ilçe emrine atayarak atıl halde bırakacak bir uygulamayı sürdürmemiz mümkün değil” dedi.
Bakanlık kamu yararı ve hizmet gereklerini de düşünerek neler yapılabileceğini tartışırken, bir hususu önemle hatırlatmak istiyoruz.
652 sayılı KHK’nın 37. maddesi şu şekildedir:
“(5) Özüre dayalı yer değiştirme istekleri hizmet puanı sıralamasındaki yetersizlik sonucu yerine getirilemeyenlere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 nci maddesi kapsamına girenlerin hakları saklı kalmak kaydıyla, istekleri halinde istekte bulundukları yere atanmaya hak kazanıncaya kadar, aylıksız izin verilebilir. Bu şekilde aylıksız izin verilen öğretmenler, bağlı bulundukları il milli eğitim müdürlüklerine bu amaçla tahsis edilmiş bulunan boş öğretmen kadrolarına aylıksız izinli olmak şartıyla atanır. Bunların atandıkları bu kadrolar aylıksız izin süresiyle sınırlı olarak saklı tutulur. Ancak, aylıksız izne ayrılan öğretmenler, üçüncü yıl sonuna kadar istedikleri yere atamalarının yapılamaması halinde durumlarına uygun boş öğretmen kadrolarına öncelikle atanırlar.”
Bu maddeye göre, özür durumundan dolayı atamalarda nakli çıkmayan öğretmene 3 yıl süreyle aylıksız izin verilebilmektedir. Bunun için özür durumundan yer değiştirmeler sırasında açılan kadrolardan tercihte bulunması gerekmektedir. Ancak bu maddeden yararlanabilmek için 40 tercihte bulunmak veya 41. seçeneği işaretlemek zorunluluğu bulunmamaktadır. Bir öğretmen tek tercih yapması ve açıkta kalması durumunda da, bu maddeden yararlanabilir.
Bu hak, 657’nin 108. maddesinde yer alan ve 5 yıl hizmeti olan memurlara 6+6 ay süreyle aylıksız izin verilmesini öngören hükme ilave bir haktır.
Uygulamadan bir çok il milli eğitim müdürlüğünün haberi olmadığı için, başvurda bulunacak öğretmenlerin 652 sayılı KHK’nın 37. maddesine binaen başvuruda bulunduklarını belirtmeleri uygun olacaktır.