1. Anasayfa
  2. Engelliler

Engelli rapor oranı düşenler ne yapmalı ?


3

Engelli rapor oranı hastaneler tarafından düşürülenler ne yapmalı?
Engelli raporu ile elde edeceğiniz engelli hakları arasında 3600 günle emeklilikte var. 3600 günde emekli olabilirseniz ne kadar emekli maaşı alacağınız prime göre değişmektedir.

Fiziksel ve ruhsal eksiklikler için verilen Engelli raporları,  çıkan ve güncellenen yönetmeliklerle zaman zaman değişmektedir.Örnek vermek konuyu açıklamak için daha iyi olacaktır.

Kalp rahatsızlığı olan bir kişinin engelli rapor oranları aşağıda gibidir.Kişi 2002 yılında, 2005 ve 2010 yılında rapor almak için başvuruda bulunmuştur.

Tarih ve Engelli Raporu Derecesi

2002 Yılı : % 63

2005 Yılı:   %42

2010 Yılı: % 15

Gördüğünüz gibi rapor oranları her sene düşmektedir.Bunun sebebi devlet politikalarıyla ve yeni çıkarılan yönetmeliklerle engelli raporunu almanın daha zor hale gelmesidir.. Bu durum engelliler için zorlayıcı ve bağlayıcı olmaktadır. Bu örnek üzerinden gidersek örnek verdiğimiz kişi kalp rahatsızlığı için 2002 yılında vergi indirim belgesi almak için başvursaydı, engelli vergi indirim belgesini alacak ve yönetmelik değişse bile, erken emeklilik hakkını elde etmiş olacaktı.

Şimdi ise yönetmelik değiştiği için, aynı rahatsızlık için alabildiği maksimum rapor oranı % 15 düşmüştür. Bu yüzden engelli vergi indirim belgesi alma şansı elinden alınmış olmaktadır.Bu işin hatalı ve devlet tarafından görülmek istenen kısmı, peki bu durumda olanlar ne yapmalı, eski tarihli engelli raporu ile hangi haklardan faydalanmaya devam edebilirsiniz.
engelli raporu düşükse ne olur

Çözüm:

engelli raporu birden fazla kez  alınabilmektedir. Örneğin rapora başvurdunuz ve engelli rapor oranınız % 38 oranında onaylandı. Fakat siz engelli raporunuzun daha fazla yüzde ile çıkmasını istiyorsanız

Böyle bir durumda bir süre geçtikten sonra aynı hastaneye yada başka  bir hastahaneye engelli raporu için başvuruda bulunabilirsiniz. Şu an ki sistemde engelli raporu kişinin siciline işlememektedir. Yani bir kaç tane engelli raporunuz olabilir ve hangisini kullanmak isterseniz onu kullanabilirsiniz.

Yukarıdaki örneği hatırlarsak bu kişi, 2002 ve 2005 yılında aldığı raporlardan her hangi birini kullanarak engelli kadrosu için başvurabilir, işe girebilir.Çünkü yasal sınır olan % 40 oranını kişi aşmıştır.

peki işe girdi. ve tekrar rapora başvurdu. Bu durumda eğer rapor oranı düşerse ne olur ?

Bu durumda edinilmiş haklardan faydalanmaya devam eder, örneği engelli kadrosundan çalıyorsa, işveren artık sen engelli değilsin diyerek onu işten çıkaramaz. Sadece rapor başvurusunda ne için bulunuyorsa ondan yararlanamaz. Örneğin vergi indirim belgesi için başvurdunuz ve engelli rapor oranınız % 40 altına düştü. Sadece vergi indirim belgesi alamazsınız. Engelli olarak işinize devam edebilirsiniz.
Kaynak: engellibilgi.com

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş

Yorumlar (3)

  1. Selam iyi günler Ortapedik Engelliyim Engel Oranım %60 iken İş yeri Vergi indirimi İçin Başvuruda Bulundum Aynı Hastane Engel Oranımı %48 e düşürdü ve eski tarihli %60 Oranlı Raporumla İtiraz Edebiliyormuyum Bilgi Verirseniz Sevinirim iyi Günler Teşekkürler

  2. A.Selam. İtiraz edebilirsiniz fakat haksızlık yapıldığını çok iyi ıspatlamanız lazım. Maliye Sağlık Kurulu eldeki verilere göre en güncel yönetmeliğe göre rapor derecesi verdiği için rapor oranının değişmesi zor görünmektedir.

  3. %85 engelli raporu aldım iş için işkura kayıtımı yaptır cam işbulana kadar bu rapor unla sosyal yardım a işbulana kadar yardım alabılirmiyim bilenvarmı teşekürler

Bir yanıt yazın