1. Anasayfa
  2. Sağlık

Dermatomiyozit nedir? Nedenleri nelerdir?


0

Dermatomiyozit, kas zayıflığı ve deri döküntüleri ile görülen nadir bir hastalıktır. Belirti, bulgu ve tedavi biçimlerinin benzerliğinden dolayı polimiyozit hastalığı ile ilişkilendirilir. Her iki durum da kas iltihaplanması hastalıkları kategorisine girer; Yunanca’da Myo ‘’kas’’ , itis ‘’iltihaplı’’ anlamına gelir. ‘’Deri’’ anlamına gelen derma, kas iltihaplanmalarının eşlik ettiği deri ile ilgili hastalık belirtilerinin tanımlanmasında kullanılır.
Doublekeyf.com – Dermatomiyozit
Dermatomiyozit her yaşta oluşabileceği gibi, genelde 40’lı ve 60’lı yaşlar arasındaki yetişkinleri veya 5 – 15 yaş arasındaki çocukları etkiler. Kadınlar bu hastalığa erkeklerden daha sık yakalanırlar. Çocuklarda görülen Dermatomiyozit hastalığının özellikleri yetişkinlerde görülenden farklıdır. Bu hastalık vücutta haftalar veya aylar içinde ortaya çıkar.

Dermatomiyozit ve polimiyozit dünyada her 100.000 kişiden 5 ile 10’unu etkilemektedir. Diğer kas hastalıkları içinde, diğerlerine göre daha yavaş ilerleyen vücut miyoziti, lupus ve skleroderma gibi doku hastalıkları ve kansere yol açan kötü huylu miyoziti sayabiliriz.

Belirti ve bulguların aynı anda düzelmeye başladığı remisyon dönemlerini görebiliriz. Uygulanan tedavi, deri ve kaslarınızın güç ve fonksiyonunu arttırabilmektedir.

Bulgu ve Belirtiler
Dermatomiyozitin en çok görülen belirti ve bulguları aşağıdaki gibidir:

• Yüzde, göz kapaklarında, tırnakların etrafında, parmak eklemleri üzerinde, dirsekte, dizlerde, göğüste ve sırtta, menekşe renkli veya koyu kırmızı döküntüler. Vücuttaki etkilenen bu bölgeler güneşe karşı çok hassastır.
• Kalça, uyluk, omuz ve boyun gibi gövdenize yakın bölgelerde görülen kaslarda zayıflama. Bu zayıflama vücudunuzun sol ve sağ taraflarını etkiler ve simetriktir.
• Yutma zorluğu (disfaji).
• Eklem veya kas ağrısı.
• Yorgunluk, ateş ve kilo kaybı
• Özellikle çocuklarda deri altında görülen kalsiyum birikmesi durumu
• Yine çocuklarda sıkça görülebilen ülser ve mide enfeksiyonları.
• Akciğer problemleri.

Deri döküntüleri genelde kas zayıflaması ile aynı anda veya ondan birkaç hafta önce ortaya çıkar. Bazen sadece deri döküntüleri de bu hastalığın teşhisi için yeterli sayılır. Dermatomiyozitli bazı çocuklarda, deri skleroderma hastalığında olduğu gibi kalınlaşabilir ve sertleşebilir. Buna sklerodermatomiyozit denilmektedir.

Kalça ve omuzlarda görülen kas zayıflaması, sandalyeye oturmada, merdiven çıkmada, saçınızı taramada ve ellerinizi baş seviyesinden yukarıda kullanmanızı gerektiren işlerde sizi zorlayabilir. Boyun kaslarındaki zayıflama başınızı yukarı doğru kaldırmada zorlanmanıza sebep olabilir.

Nedenleri
Dermatomiyozit, enflamatuar miyopati denilen hastalık grubuna dahildir. Miyopati hastalıkları, iskeletinizi saran çizgili kaslar ile ilgili hastalıklar veya anormal durumlardır. Enflamatuar miyopatilerin birçok sebebi bilinmemektedir. Doktorlar bu durumun, bağışıklık sisteminizin kendi kendisini yok etmesine sebep olan bağışıklık sistemi bozukluklarından ileri geldiğini düşünmektedir. Bakteri, parazit veya virüslerin sebep olduğu enfeksiyonlar enflamatuar miyopati hastalıklara sebep olabilir, ama birçok durumda doktorlar dermatomiyozitte bir enfeksiyonun varlığını gösterememektedir. Bir kısım doktorlar da, bazı insanların bu hastalığa genetik yatkınlığı olduğunu düşünmektedir.

Tipik olarak, bağışıklık sisteminiz, sağlıklı hücreleri, bakteri ve virüs gibi yabancı maddelerden koruma işlevini yapar. Dermatomiyozit hastalığına yakalandıysanız, bilinmeyen bir sebeple, bağışıklık sisteminizden kendi dokularınıza saldıran bir antikor salgılanacaktır. Dermatomiyozitli birçok insanın kanlarında tespit edilebilir oranda antikor bulunur. Bu antikorların dermatomiyozit hastalığının sebebi olup olmadığı belli değildir.

kaynak

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir