Vergi Kanunları ile engellilere tanınan avantajlar var. Bunlardan birisi de motorlu taşıtlarla ilgili.
Engelliler binek araç alırken ÖTV’den muaf tutuluyorlar. Ancak aldıkları taşıtlar için KDV ödüyorlar.
Binek otomobiller KDV’ye tabi. Verginin oranı da yüzde 18. Engelli vatandaşlar otomobil alırken ÖTV avantajı var, ama KDV avantajı yok.
KDV Kanunu’nun 17/4 (s) maddesi uyarınca; özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları KDV’den istisna. Ancak, binek araçlar bu istisnaya girmiyor.
MALİYEYE GÖRE İSTİSNA YOK
Maliye Bakanlığı 110 sıra No’lu KDV Genel Tebliğinde, söz konusu maddede belirtilen araçlara örnek olarak; görme engellilerin kullandıkları bastonları, tekerlekli sandalye ve kabartma klavyeleri gösteriyor. Binek otomobil ve diğer nakil vasıtalarını ise istisna kapsamındaki araç-gereç olarak değerlendirmiyor.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 61. Maddesinde “Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malûl ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar…” Türkiye’nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin 2o. Maddesinde “Taraf Devletler, engellilerin imkân dâhilinde azami ölçüde bağımsız hareket edebilmesini sağlamak için etkili tedbirler almalıdır. Bu tedbirler aşağıda belirtilenleri içerir:
(a) Engellilerin istedikleri şekilde ve zamanda, karşılanabilir bir maliyetle hareket edebilmelerini kolaylaştırmak;
(b) Engellilerin, hareketi kolaylaştırıcı kaliteli araç ve gerece, yardımcı teknolojilere, yardım sunan insanlara ve araçlara, karşılanabilir bir maliyetle erişiminin kolaylaştırılması…” şeklinde ifade edilmektedir.
Engellilerin araç alımında KDV ödetilmesi gerek anayasa, gerekse Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne aykırıdır.
“Engelleri kaldırmak çağdaş, sosyal hukuk devleti olmanın gereğidir”
Vergi gelirlerinin her yıl yaklaşık 1/3’ü KDV’den elde ediliyor. KDV önemli bir gelir kaynağı. Fakat, engelli vatandaşların binek araç alımlarına KDV avantajı sağlayacak bir düzenleme yapılırsa, engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırır. Bu da vazgeçilen vergi tahsilatına değer! diye düşünüyoruz.
Bu bakımdan, Sayın Maliye Bakanı Naci Ağbal’dan 3065 sayılı KDV Kanununun 17. maddesinin “Diğer İstisnalar” başlıklı 4. fıkrasının (s) bendinde yer alan engellilerle ilgili istisna hükmüne “Binek Otomobili” ibaresinin eklenmesini istiyoruz.
Engellilersitesi.com olarak engelli sorunlarına bir nebze olsun katkı sağlayacak olan herkese şimdiden teşekkür ederiz.
engellilersitesi.com
Malatya kesin mi bi cevap lutfen
Mersin yattı yaziyor hani nie cekemedik
karaman ne gün yatacak
Sivas yatmıştır kesin bilgi simdi cektim.
Sivas haaaydii
haziran evde bakım maaşı bursa da yattımı acaba
Haydi sivas yat artık
inşallah amin
İnşallah bütün iller bir an önce yatar kimseler magdur kalmaz.