1. Anasayfa
  2. Emeklilik

Hapse düşen memur, memuriyet sürelerine emekli ikramiyesi alabilir mi?


0

Devlet memuru olarak çalışmaktayken hüküm giyen ve bu nedenle görevine son verilen bir kişi, memurluk sürelerine emekli ikramiyesi alabilir mi?

SORU: Babam 13 yıl 1 ay memur statüsünde çalıştıktan sonra 1985 yılında hüküm giyerek cezaevine girdi.
1991 yılında kamu işçisi olarak çalışmaya başladı.
2007 yılında hizmet birleştirmesi yaptı.
2016 yılı mart ayında emekli oldu.
SGK’da geçen sürelere ait kıdem tazminatını aldı ama 13 yıl 1 ay memur olarak çalıştığı süre için kıdem tazminatını alamadı. Bunun için ne yapmamız lazım. Şimdiden çok teşekkür ederim iyi çalışmalar

CEVAP: Memurluk hizmet süresine emekli ikramiyesi ödenmesi koşulları nasıldır? Sorunuz özelinde değerlendirmekteyiz.

2012 yılına kadar memur, emekli olduğunda emekli ikramiyesi ödenmesinde bir koşul bulunmuyordu.

2012 yılında memurun ikramiye alması zorlaştırılmıştır.

Emekli ikramiyesi konusu, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 89 hükmünde bulunmaktadır. Bu hükümde 2012 yılından itibaren geçerli olan kurallar:

1- Memur emekli olduğunda, hizmetleri içerisinde SSK.lı, Bağ-Kurlu hizmet süresi yoksa emekli ikramiyesi ödenirken bir koşul bulunmuyor. Daha iyi anlaşılabilmesi için;

25 Yıl Memur olarak geçen süresi bulunan kişi emekli aylığı bağlandığında 25 yıl hizmetine ikramiye alıyor.

2- Memur emekli olduğunda, hizmetleri içerisinde SSK.lı, Bağ-Kurlu hizmet süresi varsa emekli ikramiyesi ödenirken koşullar bulunuyor. 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmü uygulanıyor. Nasıl ki bir işçi işçilikten kıdem tazminatı alabilecek şekilde ayrılmışsa kıdem tazminatı alıyor, kıdem tazminatı alamayacak şekilde ayrılmışsa kıdem tazminatı alamıyor, bu koşullar 2012 yılından beri aynı şekilde memurlar için de uygulanıyor. Daha iyi anlaşılabilmesi için;

3 yıl SSK/Bağ-Kur, 22 yıl memur kendi isteyerek emekli olursa ikramiye alıyor. 3 yıl SSK/Bağ-Kur, 22 yıl hizmeti olan aynı memurun, memurluğu görevine son verilerek bitmişse ikramiye alamıyor.

Memurun SSK.lı, Bağ-Kurlu hizmet süreleri de varsa ikramiye alabilmesinin genel kurallarında 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmüne bakılması gerekiyor:

– Kendi isteğiyle işten ayrılanlardan 8 Eylül 1999 tarihinden önce ayrılan, daha sonra SSK.lı/Bağ-Kurlu olanlara ikramiye ödenmiyor.

– 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayan, bu tarihten sonra kendi isteğiyle işten ayrılırsa 15 yıllık sigortalılık süresi olması gerekiyor + 3600 gün de hizmet süresinin bulunması gerekiyor.

– 8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe başlayanlarda şartlar biraz daha ağır. 7000 gün hizmet süresi olacak veya 25 yıl sigortalılık süresi olacak, bu sigortalılık süresi içinde de 4500 gün hizmet süresi olacak, bu durumdakilerin de kadınlar için 58, erkekler için de 60 yaş koşulunu tamamlamadan istek halinde işinden ayrılacak.

EMEKLİ İKRAMİYESİ ÖDENMESİNİ GEREKTİREN DURUMLAR

– Askerlik nedeniyle işten ayrılacak,
– İşten çıkarılacak. Ancak işten çıkarılma nedeni yüz kızartıcı nedenlerle, yani ahlak kurallarına, iyi niyet kurallarına uymayan davranışlar nedeniyle olmayacak.
– Sağlık nedeniyle işten ayrılacak,
– Kadınlardan evlenme nedeniyle l yıl içinde işinden ayrılacak,
– Çalışırken vefat edecek.
– Emeklilik için müracaat edilecek,
Bu durumlar kıdem tazminatı ödenmesini gerektiren durumlar olmaktadır. Bu durumlar dışında bir nedenden dolayı işten ayrılma olursa kıdem tazminatı ödenmemektedir.

NOT: Daha öncede belirttiğimiz bir hususu belirtmek istiyoruz. Yukarıda yapmış olduğumuz değerlendirmelerimiz tüm çalışma hayatları boyunca yalnızca devlet memurluğu hizmetini yapmış olanlar için uygulanmamaktadır. Bunlar hakkında, emekli olduklarında memurluk hizmetlerine ikramiye ödenmesinde bir değişiklik bulunmamaktadır. İster görevden çıkarılsın, ister tutuklu olsun, aylık bağlandığında emekli ikramiyesini emekli olduklarında alabilmektedirler.

Sonuç Değerlendirmemiz:

Bugün için uygulanan kanun kurallarına göre görevden çıkarılma neticesinde memurluk bitmiş olduğundan, SSK.lı süreleri de olduğundan ikramiye alınamaz. Kanunda net biçimde belirtilmiş olan bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu talebinizi kabul etmeyeceğini değerlendiriyoruz. Dava açma yolunu düşünebilirsiniz, ancak mahkemelerce muhtemel olarak kabul edilemeyeceğini değerlendirebiliriz. Bu konu ve benzeri konularda sitemizde, ziyaretçilerimizin kendi durumları üzerine yaptığımız değerlendirmelerimiz mevcuttur.

www.memurlar.net

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir