Bel Ağrısı |
BEL AĞRISINA NE İYİ GELİR?
Bel ağrısı, özel bir hastalık ya da yaralanma ile ilgisi olmamasına rağmen sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. En sık görülen çeşitleri: Mekanik ağrılar, radyoklopati( fıtıklara bağlı ağrılar), tümöre bağlı ağrılar ve travmalara bağlı ağrılardır. Genellikle omurilik sinirleri arasındaki disk kaymalarından kaynaklanan bel ağrıları, yanlış duruş, aşırı kilo, kas kasılması, ağır kaldırma ve hatta stres gibi sebeplerle ortaya çıkabilir.
Bel ağrısı yaşanması durumunda eğilip kalkma durumlarında ve bel bölgesini merkez alan diğer hareketleri yaparken dikkatli olmak gerekmekte, uzun süre oturmak durumunda kalındığı taktirde saat başı kalkılıp 10 dk. dolaşılarak vücudun rahatlamasını sağlamak gerekmektedir. Duruş ve oturuşa özen gösterilmeli, klimalı ortamlardan ve cereyana maruz kalan yerlerden uzak durulmalıdır. Ağrı 1 haftadan uzun süre aynı yoğunlukta devam ettiği taktirde bir ortopedi veya fizik tedavi uzmanına görünmek gerekmektedir.
Bel ağrılarını önleyebilmek ya da tedavi edebilmek için ağırlık kaldırırken, oturur pozisyondayken ve egzersiz yaparken dikkat etmek, doğru biçimde hareket etmek gerekir. Rahatsızlığın ilk 24- 48 saati içinde ağrıyan bölgeye 5-10 dk. boyunca soğuk kompres uygulaması yapılabilir. Ağrı birkaç gün boyunca devam ettiği taktirde ağrıyan bölgeye sıcak kompres uygulanabilir.
Bel ağrısı devam ettiği sırada hafif egzersizler yapmak ağrının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Bunun dışında kısa yürüyüşler, esneme ve gerinme egzersizleri, kondüsyon bisikletiyle düzenli egzersiz, yüzme ve yürüyüş gibi egzersizler de düzenli yapıldığında bel ağrılarının azalmasına yardımcı olmaktadır.