1. Anasayfa
  2. Sağlık

Ülser hastalığına çare nedir ?


0

Ülser hastalığına çare nedir ? tedavisi varmı?

Bu yazımda mide ülseri nedir, neden olur ve tedavi yöntemlerini anlatmaya çalışacağım.
 
Ülserin nedeni nedir?
En büyük neden “Helicobacter pylori” adlı bir mikroptur ve düzenli NSAİ ilaçlar (aspirin, antiromatizmal ilaçlar) alımıdır. Diğer muhtemel nedenler arasında genetik yatkınlık (irsiyet) , her türlü stresler, kortizon türü ilaçlar, alkol, sigara, kahve alışkanlığı , çevre kirliliğidir.
 
Ülserin belirtileri şöyle sıralanabilir;
En sık rastlanan belirti karnın üst kısmında kemirme ve yanma şeklinde ağrı olmasıdır. Sanki midede taşlar var midenizi tırmalıyorcasına bir ağrı oluşur. Genellikle öğün aralarında meydana gelir. Gece hastayı uykudan uyandırabilir (daha çok duedenal ülserde). Yemek yemekle ve antiasit dediğimiz mide asidini nötürleyen çiğneme tableti ve pastillerle birkaç dakika ile birkaç saat arasında ağrı hafifler. Sonbahar ve ilkbaharda ağrıların sıklığı artar. Ülserli hastalarda daha az sıklıkla meydana gelen belirtiler bulantı, kusma (özellikle ağrı varken oluşur, kusunca ağrının azalması veya kesilmesi çok tipiktir) , iştahsızlık ve kilo kaybıdır.
 
 
Ülser tedavisi için tavsiyeler:
Yukarıda sayılan belirtilerden biri sizde varsa, en kısa zamanda bir Gasroentereloji Uzmanına gitmenizi öneririm. Uzman doktor gerekli tetkikleri ( kan, gaita, idrar ) yaptıktan sonra, endoskopi yoluyla midenize bakmak ister. Endeskopik inceleme sonucunda yaradan alınan parça, laboratuvarda incelenerek hangi mikrobun hastalığa neden olduğu anlaşılır, doktor kesin tanıyı koyar ve gereken ilaçları verir.  
Çevrenizde bu hastalığa yakalanmış olanlar mutlaka vardır. Acı biber ye, cin biberi ye, zeytin yağı iç, falan otu kaynat iç gibi önerilerde bulunabilirler. Bu telkinlere kulağını kapatın. Çünkü  her insanın anatomik yapısı farklıdır. Kimisi soğuk sever kimisi sıcağı, kimisine acı dokunur, kimisine ekşi. Belki o tavsiyeyi yapan kişi fayda görmüştür, fakat size faydası olmaz. Mide kanserine dönüşebilen ülser hastalığı hafife alınacak bir hastalık değildir.
Sıhhatli kalın.
 
Etiketler: Ülser nedir, ülserin belirtileri, ülser tedavisi
Yukarıdaki açıklamalar tavsiye amaçlıdır, doktor tavsiyesi yerine geçmez.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    kalpler
    Kalpler
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir