Kamu kurum ve kuruluşlarına nasıl işçi alınacağı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılmaktadır. Bu yönetmeliğe göre işçi alımında esas olan KPSS’den en az 60 puan almış olmak ve yapılan sözlü sınavdan başarılı olmaktır. Ancak, bazı hallerde KPSS şartı aranmadan da işçi alımı yapılabilmektedir. Bu yazımızda konuyu detaylı bir şekilde izah edeceğiz.
Kimler KPSS şartı aranmadan kamu kurumlarına işçi olarak girebilir?
Yönetmeliğin işe göndermede öncelikli olanlar başlıklı 5’inci maddesinde bu konu açıklanmıştır. Buna göre KPSS veya EKPSS aranmadan işçi olarak girecekler şunlardır.
Terörle mücadele sırasında malul sayılmayacak şekilde yaralananlar ile terörle mücadelede üstün başarılarından dolayı komutanlarınca takdire layık görülen yedek subay, erbaş ve erler. Bunlar terörle mücadele sırasında malul sayılmayacak şekilde yaralandığını, sağlık raporu ve terörle mücadelede yaralandığını belgeleyen komutanlık yazısıyla; terörle mücadelede göstermiş oldukları üstün başarı nedeniyle takdire layık görülenler ise asgari tugay komutanlıklarınca, Jandarma Genel Komutanlığı için asgari alay komutanlıklarınca kendilerine verilen takdir belgeleriyle durumlarını belgelendirmek zorundadır.
Tabii afetlerden zarar gören afetzedeler. Gerek ikamet için kullanılan binalar ile diğer binalardaki hasar, gerekse istihsal araç ve kaynaklarının kaybı nedeniyle geçim imkanını kaybeden afetzedeler, valiliklerce tespit edilmektedir.
3213 sayılı Maden Kanunu kapsamına giren madenlerin çıkartılması veya bunun için gerekli olan işletme ve arama faaliyetleri sebebiyle taşınmaz malları tamamen kamulaştırılanlar.
Kamu kurum ve kuruluşlarının sürekli işçi kadrolarında çalışırken, disiplin soruşturması veya 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25’inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendi gereğince hizmet akdinin feshi dışında bir neden ile iş akdi feshedilenler.
Başka hangi hallerde KPSS şartı aranmaz?
Yukarıda yer verilen istisnaların dışında kamu kurumlarına KPSS şartı aranmadan işçi alımı yapılması da söz konusudur. Bunları şu şekilde sıralaya biliriz.
Yönetmelik kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarında iş kanunları hükümlerine göre istihdam edilecek daire başkanı, daire başkanı muadili veya daha üst düzey yönetici, tabip, uzman tabip, diş tabibi ve eczacı kadrolarına yapılacak işçi atamaları.
Kamu kurum ve kuruluşlarında, hukuk müşaviri, müfettiş, kontrolör, denetmen, denetçi, uzman ve aktüer gibi mesleklerde çalışanlar arasından yapılacak işçi alımları. Ancak, daha önce bu görevlerde çalışmayanlar KPSS şartı aranmadan işçi olarak atanamaz.
Kamu kurum ve kuruluşlarının proje bazındaki faaliyetlerinde belirli süreli iş sözleşmesine tabi olarak, özel nitelik ve uzmanlık gerektiren işlere yapılacak işçi atamaları. Ancak, Yargıtay vermiş olduğu kararlarla uzun süre projelerde çalışanları belirsiz süreli işçi olarak görmektedir.
Ahmet Ünlü
Yazının tamamını okumak için TIKLAYINIZ