Maliye Bakanlığınca hazırlanan ve Bakanlar Kurulunca Meclise sevk edilen kanun tasarısına göre, 2017’de kamu kurumlarına ayrılan atama izni sayısı 5 bin olarak belirlendi.
ATAMA SAYISI 5 BİNE DÜŞÜYOR
Kamu kurumlarının bir yılda kaç atama yapabileceği, Bütçe Kanunundaki toplam rakama göre belirlenmektedir. Geçen yıl bu toplam atama izni sayısı 51 bindi. Ama 2017 yılı Bütçe Kanunundaki belirlemeye göre bu sayı 5 bine inmektedir. (4 bin adet de öğretim elemanı alımı bulunmaktadır)
SÖZLEŞMELİ ALIM OLACAĞI BU SAYI DÜŞÜYOR
MEB ve Sağlık Bakanlığı gibi kurumlar, tekrar sözleşmeli personel alımına döndüğü için, memur alım sayısı azalıyor.
BÜTÇE KANUNUNDAKİ ATAMA İZNİ SAYISINA DAHİL OLMAYAN ATAMALAR
190 sayılı KHK’da yer alan hükümler gereğince, bazı kadrolara, bütçe kanununda yer alan atama izni sayısı kısıtlamasına bağlı olmaksızın alım yapılabilmektedir.
Atama izni sayısı sınırlamasına tabi olmayan alımlar şu şekildedir:
– Hakim ve savcı alımı,
– Doktor alımı,
– Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında münhasıran vergi ve sosyal güvenlik alanlarında istihdam edilecek yardımcı kadrolarına yapılacak atamalar,
– Engelli memur alımı,
– Askeri personel alımı,
– Polis alımı,
– Korunmaya muhtaç çocuklar arasından yapılan alımlar,
SONUÇ VE DEĞERLENDİRME
Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, daha önce yaptığı açıklamada alımları dondurduklarını söylemişti. Bu açıklamanın detayları bütçe kanununda yer almıştır.
Geçen yıl 51 bin adet olan atama izni sayısının 5 bine düşecek olması, kariyer personel (müfettiş ve uzman yardımcısı), engelli memur, polis alımı dışında neredeyse hiç memur alımı yapılmayacağı anlamına gelmektedir.
İhtiyacı bulunan kurumlar da memur değil sözleşmeli personel alacaktır.
2017 yılı, kamuya atanmak isteyen tüm adaylar açısından zor bir yıl olacaktır.