1. Anasayfa
  2. Emeklilik

Naci Ağbal: Engellilerin emekliğinde Maliye Sağlık Kurulunun kaldırılması gerekir


0

MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL’A ENGELLİLERİN EMEKLİLİĞİNDE TEKRAR RAPOR İSTENMESİ İLE İLGİLİ YAŞANAN SIKINTILAR SORULDU.



Mecliste 14 Aralık 2016 tarihinde yapılan oturumda Engellilerin emeklilik tarihi geldiğinde elinde bulunan mevcut sağlık kurulu raporlarını tekrardan Maliye sağlık kuruluna gönderilmesi konusunda CHP milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Maliye Bakanı Naci Ağbal’a cevaplaması için aşağıdaki soruyu sordu.


Fatma Kaplan Hürriyet’in Sorusu: Emekli olmak isteyen engelli vatandaşlarımız vergi dairesine gidiyor. Vergi dairesi eski raporu kabul etmiyor ve “Yeniden rapor alın.” diye hastaneye gönderiyor. Yüzde 40 ve üzeri rapor Ankara’ya gönderiliyor ama merkez sağlık kurulu bu rapor oranını düşürüyor. Bakanlık neye dayanarak bu raporu düşürüyor, bunu sormak istiyorum.


MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) – Şimdi, önemli bir konuya temas ettiniz. Gerçekten özellikle sahip oldukları engellilikleri nedeniyle yetkili sağlık kurullarından rapor alan kişilerin mevzuata uygun olarak emeklilik hakkını elde edeceğini düşünüyoruz. Uygulamada, ikincil mevzuatta yetkili sağlık kurullarına ilişkin düzenlemeler yapılmış. Emeklilikle ilişkili olduğunu düşünmüyorum ama asgari geçim indirimi uygulamasında vatandaşlarımız sağlık kurullarından rapor alsalar bile Maliye Bakanlığındaki bir merkez kurula bu raporlar geliyor. Maliye Bakanlığındaki merkez kurulunda bu konuda uzman doktorlarımız var, hastaneler tarafından verilmiş olan raporlar konusunda tetkik yapıyorlar. Raporların mevzuatla uyumuna bakıyorlar, zaman zaman da, olabilir, yani mevzuatın yanlış uygulanmasından, tetkikin yanlış yapılmasından kaynaklı puan farklılıkları tespit edilip defterdarlıklara geri gönderilebiliyor. Burada Sağlık Bakanlığıyla yakın zamanda görüştüm. Yani bizim bir vatandaşımız eğer hastaneden rapor almışsa ilaveten bir başka komisyon tekrar -mutlaka ve mutlaka- ona bakmaması gerekiyor. Dolayısıyla, burada yapılması gereken vatandaşın bu raporuyla ilgili, eğer bir doğruluk denetimi yapılacaksa onun da o mahalde yapılması lazım. Onun için ben de açıkçası Maliye Bakanlığı merkezine bu tür konuların gelmesini doğru bulmuyorum. Tabii, çok eski yıllardan gelen bir uygulama, çok eski yıllardan beri devam eden bir uygulama ama geldiğimiz noktada bunu kaldırmamız gerektiğine ben de inanıyorum.”
dedi.


Kaynak: engelsizdunyam.org

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    kalpler
    Kalpler
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım