1. Anasayfa
  2. EKPSS

Özürlülerin memurluk sınavı ÖMSS geldi.


0

Kamuoyunda merkezi özürlü memur alım sınavı olarak bilinen Özürlü Memur Seçme Sınavı’nı (ÖMSS) ve kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilecek olan özürlü memurların alım usulünü belirleyen “Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Merkezi Sınav ve Kura Usulü Hakkında Yönetmelik” 3 Ekim 2011 günkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Devlet Personel Başkanlığı işbirliğinde hazırlanan ve Bakanlar Kurulu’nca imzalanıp Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Yönetmelik özürlü memur alım sistemine pek çok yenilik getirmektedir.

Yönetmeliğin getirdiği ilk ve belki de en önemli yenilik Tüm Türkiye için merkezi olarak yapılacak “Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS)” düzenlenmesinin kararlaştırılmış olmasıdır. Ortaöğretim, ön lisans veya lisans düzeyinde eğitim veren kurumlardan mezun olanlar için düzenlenecek olan sınavın soruları ve değerlendirmeleri özürlülerin eğitim durumları ve özür grupları göz önünde bulundurularak yapılacaktır. Ayrıca sınava katılacak olan özürlülerin özür grupları ve sınava ulaşabilirlik şartları da göz önünde bulundurulacak ve talep etmeleri halinde özürlülere özür gruplarına uygun olarak refakatçi temin edilecektir.

Orta ve yüksek öğretim mezunu özürlüler için yapılacak olan ÖMSS, diğer kamu yerleştirme sınavlarından ayrı olarak ve kamu kurum ve kuruluşlarında özürlü kontenjanı açığı bulunduğu sürece yapılacaktır. Sınav soruları özür grupları itibariyle özürlülerin bilgi, yetenek ve becerilerini ölçecek şekilde ayrı ayrı hazırlanırken, ortaöğretim mezunları için Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaöğretim kurumlarında uygulanan eğitim programları, yüksek öğretim mezunları için ise yüksek öğretim kurumlarında okutulan ders kitapları esas alınacaktır. Sınavın uygulanmasında ise, özür grupları ve ulaşabilirlikleri göz önüne alınacaktır.

İki yıl süreyle geçerli olacak olan ÖMSS, iki yıl içerisinde yeni bir sınavın yapılamaması durumunda sınav sonuçları yeni bir sınav yapılıncaya kadar geçerli olmaya devam edecektir. ÖMSS’ye katılan özürlü memur adaylarının yerleştirme işlemleri, eğitim durumları ve özür gruplarına ilişkin şartları taşımaları kaydıyla, ÖMSS puanları, tercihleri, kadro sayıları ve koşulları göz önünde tutularak belirlenecektir. Aynı kadro için başvuran adayların yerleştirilmesinde her bir adaya ait geçerlilik süresi bitmeyen ÖMSS sonuçlarından en yüksek puan dikkate alınacak, aynı puana sahip adaylar arasından diploma tarihi itibariyle daha önce mezun olmuş olana, bunun da aynı olması halinde yaşı büyük olana, yine aynı olması durumunda ise sınav sonucu yeni açıklanan adaya öncelik tanınacaktır.

Yönetmelik ile getirilen Kur’a sistemi ise; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 41. maddesine göre Devlet memuru olabilmek için aranan asgari eğitim şartını haiz eğitim veren kurumlardan mezun olan özürlülerden kamu kurum ve kuruluşlarına tercihlerine göre yerleştirileceklerin tespiti amacıyla noter huzurunda yapılacaktır.

Kura ile yerleştirme talep eden kamu kurum ve kuruluşlarının uygun kadroları için tercihte bulunarak yapılacak, tercih edilen kadrolara birden fazla istekli olması halinde ise ilgili kadrolara yerleştirilecek adaylar istekliler arasında kur’a çekilerek belirlenecektir. Adaylar tercih olarak belirledikleri kadrolar dışında, tercih edilmeyen münhal kadrolara genel kur’ayla yerleştirilme talebinde bulunabileceklerdir.

Yönetmelik gereğince ÖMSS ya da kur’a ile herhangi bir kadroya yerleştirilen adaylar, iki yıl geçmedikçe tekrar yerleştirilemeyeceklerdir. Kamu kurum ve kuruluşları ise, kanun, tüzük ve yönetmeliklerde yer alan özel hükümler haricinde, yerleştirme yapılmasını talep ettikleri kadrolar için üst yaş sınırı belirleyemeyecektir.

Yönetmelik gereği kamu kurum ve kuruluşları ayrıca çalışma yerlerini özürlülerin erişilebilirliğine uygun hale getirmek, çalışmalarını kolaylaştıracak gerekli tedbirleri almak ve özür durumlarına göre gerek duyulan yardımcı ve destekleyici araç ve gereçleri temin etmek zorundadır. Ayrıca Yönetmelikle özürlülerin, özürlülüklerini arttırıcı veya ek özür getirici işlerde çalıştırılamayacağı da hükme bağlanmıştır.

ÖMSS ve Kur’a usulünün uygulama, detay ve sınav tarihine ilişkin bilgiler ileriki tarihlerde Devlet Personel Başkanlığı tarafından açıklanacaktır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Kaynak

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir