1. Anasayfa
  2. Sağlık

Karaciğerin Görevleri Nelerdir?


0

Karaciğer 2500 yakın görevi yerine getirir
 .
1.Yeni alyuvarları yapar ve yaşlılarını yıkar=Yaşlanan alyuvarlar karaciğerde tahrip edilerek hemoglobinden safra pigmentleri ve yeni alyuvarların hemoglobini yapılır.Kansızlık halinde alyuvarları meydana getirir.Sinüslerin çeperindeki retiülo-endotel hücreleri ileyeni alyuvarları yapar,kupfer hücreleri ile parcalar.
2.Safrayı üretir ve salgılar=Karaciğer sağ lobunun alt yüzeyinde safra kesesi(öd kesesi) bulunur.Karaciğer kanalı ,karaciğerden çıktıkdan sonra ikiye ayrılır.Bir kol fazla salgıyı safra kesesine götürür.Koledok kanalı adını alan diger kol ise safrayı 12 parmak bağırsağındaki water kabarcıgına akıtır.Safra içerisinde safra tuzları,kolesterol,yağ asitleri ,safraya özel renğini veren safra pigmentleri ve su bulunur.Safra tuzları bağırsaktan gecerken % 90 oranında geri emilerek karaciğere gelir.Safra pigmentlerinin tıkanmadan ötürü safra kesesine alınamaması sonucunda,safra pigmentleri kana karışır ve sarılık oluşur.Safra artık maddelerin kokuşmasını önler ve zararlı bakterilerin üremesine engel olabilecek antiseptik bir görev yapar.
3.Karbonhidrat metabolizmasını düzenler=İnsulin yardımıyla kandaki glukozu glikojen şeklinde depolar, gerektiğinde glukagon yardımıyla glikojeni tekrar yıkarak kana verir. Glikozun depolanan dan da fazlasını başka besinlere (yağ) dönüştürür.
4.Vitamin üretir ve depolar=Provitamin halindeki karoten i A vitaminine dönüştürür(Kupfer hücrelerinde yapar).A,D, E ve K vitaminleri ile demir ve bakır gibi bazı minareleri depolar.
5.Protein metabolizmasını düzenler=Proteinlerin yapısında yer alan 20 çeşit amino asitin 12 çeşitini sentezler ve depolar.Fazla proteini yağlara çevirir.
6.Yağ metabolizmasını düzenler=Karbonhidrat ve proteinlerin fazlasını yağa çevirir,yağları depolar.
7.Üre sentezini gerçekleştirir=Dokularda aminoasitlerin yıkımıyla oluşan ve çok zehirli bir madde olan NH3(amonyak) daha az zararlı üreye dönüştürülür.NH3 ,CO2 ile birleşir.
8.Pıhtılaşmada rol oynar=Kanama sırasında pıhtılaşmayı sağlayan protrombin ve fibrinojeni üreterek kana verir.Kanın damar içerisinde pıhtılaşmasını engelleyen heparin i meydana getirir.
9.Toksik maddeleri etkisiz hale getirir=Besinlerle ve kanla gelen toksik(zehirli) maddeleri parçalar(Kupfer hücreleri).Bunlardan en önemlilerinden ikisi H2S ve H2O2 dir.Hidrojen peroksit katalaz enzimi ile su ve oksijene parcalanır.
10.Vücut ısısının düzenlenmesine etkisi=Karaçiğer hücreleri ısı üreterek kana verirler.
11.Savunmaya katkısı:Karaciğer hücreleri lenf yapımın dada görevlidirler.Aynı zamanda antikorların büyük bir kısmını’da yaparlar.

Kaynak

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    kalpler
    Kalpler
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir